Bier ImportBiercolumn: Zoveel soorten, zoveel smaken (deel 2)

11 februari 2018
BierImport_smakenbier2

In deel 2 van mijn biercolumn komen nog meer verschillende soorten bier aan bod. IPA, donker bier, trappistenbier, abdij-/kloosterbier, Radler en alcoholarm bier kwamen in deel 1 al ter sprake. Hieronder ga ik in op pilsner, witbier, fruitbier, amber, bockbier en blond bier. Heel divers in allerlei smaken, kleuren en alcoholpercentages.

Ontdek uw favoriete bier.

Pilsener

Pilsener dankt zijn naam aan de stad Pilsen in Tsjechië. Vanuit deze stad heeft pils de wereld veroverd en is het goed voor ruim 90% van de wereldproductie van bier. Pils is voor velen de meest dorstlessende biersoort.

Kenmerken
Alcoholpercentage: veelal rond 5 vol%.
Kleur: blond/ goudgeel.
Smaak: hoppig en moutig.

Witbier

Witbier is gebrouwen van mout en ongemoute tarwe en is niet gefilterd, vandaar de troebele kleur. Witbier heeft een frisse zoetzure smaak, vanwege de toevoeging van koriander en gedroogde sinaasappelschillen. Het is vooral in de zomerperiode voor veel mensen een verfrissende dorstlesser.

Kenmerken
Alcoholgehalte: vanaf 4 vol%.
Kleur: lichtgeel, troebel.
Smaak: ietwat zurig, fris.

Weizen

Naast de Nederlandse en Belgische witbieren wint het Weizen uit Duitsland steeds meer aan populariteit in Nederland. Weizen is Duits voor ‘tarwe’. Vanwege het Reinheitsgebot bevatten deze tarwebieren geen koriander, gedroogde sinaasappelschil of andere toevoegingen.

Kenmerken
Alcoholpercentage: meestal tussen de 5 en 6 vol%.
Smaak: over het algemeen voller dan de Nederlandse witbieren.

Fruitbier

Veel fruitbieren worden gemaakt op basis van een brouwsel van lambiek. Hieraan worden verschillende soorten fruit of fruitextracten toegevoegd, die vervolgens 9 maanden op deze biersoort intrekken. De afgelopen jaren zijn ook verschillende (exotische) fruitbiersoorten op basis van witbier op de markt verschenen.

Kenmerken
Alcoholpercentage: meestal tussen de 3 en 6 vol%.
Smaak: van licht zurig tot behoorlijk zoet.

Amber

Deze biersoort is in België vooral bekend onder de naam Special Belge. Als alternatief voor pilsener gingen sommige brouwers over op het brouwen van een amberkleurig bier van hoge gisting met een licht fruitige toets en milde bitterheid.

Kenmerken
Alcoholpercentage: meestal tussen de 5 en 6 vol%.

Bockbier

Bockbier heeft een robijnrode kleur door het gebruik van geroosterde mout en een opvallende karamelgeur. Bockbier, dat soms vrij zoet kan zijn, is een typisch seizoenbier en verkrijgbaar in de herfst en winter. In de lente wordt vaak lente bockbier of mei bockbier gebrouwen. Dit Nederlandse seizoenbier is meestal blond van kleur en heeft fruitige ondertonen.

Kenmerken
Alcoholpercentage: vanaf 6,5 vol%.

Blond bier

Veel bieren kunnen worden ondergebracht onder de verzamelnaam blond bier. De kleur varieert van lichtblond via goudblond tot donkerblond. Er zijn grote verschillen in hopbitterheid, variërend van een aangename lichte bitterheid tot een behoorlijke bitterheid.

Kenmerken
Alcoholpercentage: van 5 en 7 vol% tot 7 en 8 vol% en hoger.
De meeste tripels en veel blonde trappisten- en abdijbieren vallen in deze laatste categorie biersoort.

Advies gewenst over bier? Bel of mail gerust. Wij adviseren u graag.

Bier Import B.V.