WE WERKEN EN LEVEREN GRAAG.ER IS EEN VERHAAL
ACHTER ELK
BIER

https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2017/09/BierImport_OverOns_Hop.jpg

Door bieren te categoriseren en in te delen in bierstijlen wordt het makkelijk om vergelijkbare bieren te vinden die aansluiten bij de persoonlijk voorkeuren.Bierstijlen

De Amerikaanse Brewers Association (BA) heeft een lijst gepubliceerd waarop maar liefst 140 verschillende bierstijlen gedefinieerd zijn. Per bierstijl is exact aangegeven wat de kleur, het aroma, de bitterheid en de smaak is. Dit is een zeer bruikbare indeling voor bierfestivals en wedstrijden waar de kwaliteit van bieren beoordeeld wordt. Maar voor een gewone biergenieter blijft het lastig om bieren op deze wijze in te delen.

Een veel bruikbaarder middel is het periodiek systeem der bieren dat is ontwikkeld door M. Schutte. Aan de hand van de kleur en de benaming is snel te vinden met welke bierstijl we te maken hebben.

https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2017/09/BierImport_Graan.jpg

Aanbevolen glas: Engels pintglas of bierpulPALE ALE

Pale ale was een gebruikte term voor bier gebrouwen van mout gedroogd met kolen. De bierbrouwers gebruikten in 1642 al kolen voor het roosteren van mout. Het was echter pas rond 1703 dat de term pale ale (‘bitter’) voor het eerst werd gebruikt.

Doordat er bij het brouwen van Pale ale relatief veel lichte moutsoorten worden gebruikt, heeft het bier een lichte kleur. Het alcoholpercentage van deze bieren ligt meestal rond de 5%.

https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2017/09/BierImport_Productie.jpg

Pils komt bij het drinken het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.PILS

Pils, oftewel Pilsener, is het meest gedronken ‘speciaalbier’ in Nederland. Pils is een bier dat voor het eerst is gebrouwen in het Tsjechische stadje Pilzen door een Duitse brouwer. Hier heeft dit type bier zijn naam aan te danken.

Pils is een licht bier, bevat ongeveer 5% alcohol en kenmerkt zich vooral door een grote helderheid, goudgele kleur, witte schuimkraag en bittere smaak. Het is niet al te vol en levendig van smaak.

Pils wordt gemaakt van gerstemout (ontkiemd en daarna gedroogde gerst), hop, water en gist en soms suiker.

https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2017/05/BierImport_Herfst.jpg

Als de blaadjes van de bomen vallen, vullen de schappen zich met herfstbok. Herfstbok

Herfstbok is een bokbier met een donkere, robijnrode kleur dat in de herfst verkocht wordt. De grotere bierbrouwerijen, lid van het CBK, hebben met elkaar afgesproken dat herfstbok vanaf de eerste week van oktober tot februari verkocht mag worden.

Bokbier is een van oorsprong Duitse bier, met een moutige, caramelachtige smaak van 6,5% alcohol. Oorspronkelijk gebrouwen via ondergisting. In de bierverordening staat als eis aan bokbier dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Dat betekent dat 15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers.

https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2017/05/BierImport_Herfst1.jpg
Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 °C, al naargelang de biersoort.ONDERGISTING

Ondergisting of lage gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist gedurende het proces naar de bodem van de kuip zakt. Vergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen 4 en de 12 °C.

  • Bo(c)kbier: La Trappe Bock, Texels Bock
  • Dubbelbock: Brouwerij het IJ Dubbel bock, Brand Dubbelbock
  • Oud Bruin (Nederlands): Alfa Oud Bruin, Budels Oud Bruin, Heineken Oud Bruin, Lindeboom Oud Bruin
  • Pilsener: Heineken, Kronenbourg 1664, Ruhrgold, Jupiler, Hertog Jan
  • Pilsener Urtyp: Pilsener Urquell, Brand Up 1870, Jever
De gisting gebeurt met wilde gisten vanuit de omgevingslucht. Het wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen.SPONTANE GISTING

Spontaangistende bieren zijn bieren waarbij de gisten uit de buitenlucht komen wanneer de wort wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Ze worden dus niet expliciet door de brouwer toegevoegd. Deze bieren worden met name gebrouwen in België in Pajottenland en in de Zennevallei.

  • Geuze: Oud Beersel 135 Oude Geuze, Boon Oude Geuze, Mort Subite Gueuze
  • Lambic: Mort Subite witte Lambic
  • Krieken Lambic: Oud Beersel, Oude Kriek Vieille
Bovengisting vindt plaats bij een temperatuur van 15-25 °C, al naargelang de biersoort.BOVENGISTING

Bovengisting of hoge gisting is een manier van gisten die gebruikt wordt bij het brouwen van bier, waarbij de gist bovenop het wort blijft drijven.

  • Blond: Leffe Blond
  • Brettanomyces Blond: Orval, IJ Brett
  • Dubbel: Westmalle Dubbel, La Trappe Dubbel
  • Tripel: Westmalle Tripel, Karmeliet Tripel, Lupulus Tripel Blond
  • Quadrupel: Rochefort 10, La Trappe Quadrupel
  • Barley Wine: Stu Mostow, Bommen en Granaten van de Molen
  • India Pale Ale (IPA): Jopen Mooie Nel, Viven master IPA
  • Kuit: Jopen Koyt, Naeckte Brouwers Elser
  • Porter: Viven Smoked Porter, White pony Zumbi
  • Saison / Country Farmhouse Ale: Saison Dupont, St Feuillien Saison
  • Special Belge: Palm, Koninck
  • Sterk Blond: Duvel, Omer, Brigand
  • Stout: Guinness, Murphy’s Irish Stout, Stu Mostow Imperial Stout
  • Weizen: ABK Weisse, 5.0 Original Weisse, Maisels Weisse
  • Witbier: Blanche de Namur, Lupulus Blanche, Wieckse Witte