Bier ImportMet welk biersoort kan ik mijn gerecht combineren?

29 maart 2018
https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2018/03/BierImport_Foodpairing2-1280x800.png

Om de term ‘bierterminologie’ om te zetten naar iets dat eenvoudiger te begrijpen is, is er een model (het ABC-model) ontwikkeld op basis van de bestaande theorieën. Daarmee kan zowel bier als eten worden ingedeeld op smaak.

(A)ccent

Verreweg de meest makkelijke en tevens succesvolste manier is de accent-methode. Dit is de combinatie van dezelfde smaken om de ervaring te versterken. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Fris witbier met citrustonen past uitstekend bij salade met limoendressing.
  2. Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus.
  3. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus.
  4. Kriekbier en salade met rood fruit vormen ook een goede combinatie.
  5. Een stevig, fruitig Tripel-bier gaat goed met Pêche Melba.

(B)rug

Bij de brug-methode zoekt u naar vergelijkbare smaken die elkaar aanvullen. U kunt bijvoorbeeld denken aan onderstaande combinaties.

  1. Een kriekbier dat gebrouwen is in kersen is heerlijk met chocolade-brownies.
  2. Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan.
  3. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm.
  4. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
  5. Geuzebier is te koppelen aan het zilte van gebakken zeetong.

(C)ontrast

Bij de contrast-methode gaat het om de combinatie van tegengestelde smaken om het gerecht zo een andere dimensie te geven. De volgende combinaties zijn daar een voorbeeld van:

  1. Een donker zoetig abdijbier met zoutige tapas zoals gestoomde makreel.
  2. Gerechten met een donkere, rijke saus met een fruitig blond abdijbier.
  3. Verfrissend witbier gaat goed met gegrilde zalm met romige saus.
  4. Verfrissend fruitbier in combinatie met lamsvlees en lentegroenten.
  5. Oosterse schotels met een frisse, lichte pilsener.

U ziet het, Foodpairing biedt de mogelijkheid om eindeloze combinaties samen te stellen. De specialisten bij Bier Import adviseren u daar graag bij.