Om de term ‘bierterminologie’ om te zetten naar iets dat eenvoudiger te begrijpen is, is er een model (het ABC-model) ontwikkeld op basis van de bestaande theorieën. Daarmee kan zowel bier als eten worden ingedeeld op smaak.
(A)ccent
Verreweg de meest makkelijke en tevens succesvolste manier is de accent-methode. Dit is de combinatie van dezelfde smaken om de ervaring te versterken. Enkele voorbeelden zijn:
- Fris witbier met citrustonen past uitstekend bij salade met limoendressing.
- Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus.
- Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus.
- Kriekbier en salade met rood fruit vormen ook een goede combinatie.
- Een stevig, fruitig Tripel-bier gaat goed met Pêche Melba.
(B)rug
Bij de brug-methode zoekt u naar vergelijkbare smaken die elkaar aanvullen. U kunt bijvoorbeeld denken aan onderstaande combinaties.
- Een kriekbier dat gebrouwen is in kersen is heerlijk met chocolade-brownies.
- Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan.
- Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm.
- Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
- Geuzebier is te koppelen aan het zilte van gebakken zeetong.
(C)ontrast
Bij de contrast-methode gaat het om de combinatie van tegengestelde smaken om het gerecht zo een andere dimensie te geven. De volgende combinaties zijn daar een voorbeeld van:
- Een donker zoetig abdijbier met zoutige tapas zoals gestoomde makreel.
- Gerechten met een donkere, rijke saus met een fruitig blond abdijbier.
- Verfrissend witbier gaat goed met gegrilde zalm met romige saus.
- Verfrissend fruitbier in combinatie met lamsvlees en lentegroenten.
- Oosterse schotels met een frisse, lichte pilsener.
U ziet het, Foodpairing biedt de mogelijkheid om eindeloze combinaties samen te stellen. De specialisten bij Bier Import adviseren u daar graag bij.
Bronnen: Horecasupport.nl en Culy.nl