EventAventinusfest 2018: het was weer ‘super’!

29 maart 2018
https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2018/03/BierImport_AventinusFest-1280x800.png

Maandag 26 maart 2018, the day after. Zo mistig als vanochtend het weer was, zo voelt waarschijnlijk menig bezoeker zich de dag na het jaarlijkse ‘Starkbierfest’ in Kelheim (Beieren), beter bekend als Aventinusfest. Tijdens dit unieke en bijzondere event wordt de Heilige Aventinus geëerd, die de naamgever is van deze oudste Weizen Doppelbock. Sinds 1907 gebrouwen door de authentieke en innovatieve Weizen familiebrouwerij G. Schneider & Sohn. Maarten Tegenbosch van BierImport was erbij en deelt hieronder zijn bevindingen.

Het unieke van Weizen

De oorsprong van de Aventinus ligt ver in de geschiedenis van de brouwerij. Toen George Schneider III in 1905 overleed, nam zijn vrouw Mathilda de leiding over de brouwerij over. In die tijd was het zeer ongebruikelijk dat vrouwen vooraanstaande posities innamen, laat staan in de bierbranche. Mathilda loodste de brouwerij echter zeer bekwaam door de hectische tijd na het overlijden van George III. Als geen ander begreep ze het unieke van de Weizen en creëerde de eerste Weizen Doppelbock Aventinus. Dit bijzondere bier wordt jaarlijks geëerd op het Aventinusfest.

Bierfest zoals geen ander

De verkoop van de slechts 500 beschikbare kaarten duurt gemiddeld een kleine 20 minuten op een decemberochtend. Het is dan ook een ‘bierfest’ zoals geen ander. De Aventinusfestdag begint met de aanschaf, voor zover nog nodig, van originele ‘trachten’ in de lokale Trachtenwinkel, want een carnavalesk tenue wordt niet gewaardeerd. Vervolgens genieten we van een goede lunch met een heerlijk getapt glas Tap 7 Original. Na het degusteren van de Schneider Weizen bieren vertrekt het selecte gezelschap richting de brouwerij.

Ietwat romig karakter

Wat direct opvalt zijn de ronde, open gistkuipen. Tijdens het vergistingsproces komen er allerlei stoffen vrij die niet in het bier gewenst zijn. Voor het perfecte Weizenbier gebruikt de familie Schneider nog steeds traditionele technieken. Al meer dan 140 jaar schept de familie het schuim dat ontstaat aan het einde van het gistingsproces er handmatig af. Na deze vergisting worden er een drietal badges samengevoegd en vervolgens direct afgevuld op fles en vat. Daarna wordt de gist en wort toegevoegd en volgt in de warmtekamer de 2e vergisting. Het geeft aan de Schneider een heerlijk zacht, en voor de Aventinus zelfs een ietwat romig karakter. Dat maakt dit bier heerlijk doordrinkbaar, ondanks het ‘stark’ karakter van bijvoorbeeld de Aventinus.

Gekeurd en goed bevonden

Klokslag 20:00 uur begint het feest: onder muzikale begeleiding van de Bayrische band de Blechbloazen wordt de Aventinus binnengebracht. Uiteraard vergezeld door George Schneider, De Bierkoningin, de burgemeester van Kelheim en overige welgestelden. De Aventinus wordt geproefd, gekeurd en goed bevonden. Vroeger werd het starkbier overigens op een heel andere wijze gekeurd. Toen goten ze het bier op een bank en gingen er daarna met hun lederhoses op zitten. Als het bier voldoende plakte, was het in orde om gedronken te worden. Na goedkeuring van de Aventinus stroomt de zaal al snel vol met gasten, die met volle teugen van dit prachtige bier in volle glazen genieten. De avond wordt afgesloten met Original, dat heerlijk smaakt en dorstlessend is na een avondje Aventinus drinken.


Uw gasten ook laten genieten van de authentieke bieren van Schneider? Ze zijn exclusief via Bier Import verkrijgbaar: https://bierimport.nl/schneider/