Biertypen

Pilseners
Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat rond 1840 voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de Tjechische stad Plzen werd gebrouwen. In verband met de lage gistingmethode (lage temp.) waren pilsbrouwerijen afhankelijk van grotten en groeven voor de koeling. Pas na 1870 kwamen koelmachines ter beschikking, zodat pils ook elders kon worden gebrouwen. Pils is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Doorgaans fris/zacht van smaak met een aangenaam hopbitter en een alcohol percentage van ongeveer 5% alcohol.
 
Weizen/Witbier
Weizenbier of WeiBbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Voor tarwebieren gebruikt men naast gerstemout ook minimaal 50% tarwemout (weizen) als grondstof.
 
In Belgisch witbier wordt doorgaans iets minder tarwe gebruik (20-30%). Wel wordt er extra gebruik gemaakt van kruiden, met name koriander en schillen van citrusvruchten, waardoor het bier een frisse citrusachtige smaak krijgt.
 
Ambers/(Strong)Ales
De oorsprong van het brouwen van ales ligt in Groot-Brittannië. Deze traditie is later overgewaaid naar België en Nederland. Ale staat hier bekend onder de naam ‘Amber’, in België ook als ‘Speciale’ of ‘Speciale Belge’. Het alcohol percentage schommelt tussen de 5 en de 6%. Hoewel het alcohol percentage vergelijkbaar is met dat van pils, is de smaak rijker. Dit komt onder meer door het gebruik van gekaramelliseerde mout en zachte aromatische hop. Strong ales zijn zwaarder en volmoutiger met een alcohol percentage boven de 6%.
 
Porter & Stout
Porter is een donker type bier, dat afkomstig is uit Londen en gemaakt wordt vanaf de achttiende eeuw. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt uit bruine mout met veel hop. Het bier werd Porter genoemd omdat de drank erg populair was bij straat- en rivierdragers (in het Engels porters).
 
Stout is een variant van de biersoort porter, die in mindere mate dezelfde kenmerken bezit. Stout wordt gekenmerkt door een donkerbuine tot zwarte kleur en een enigszins branderig bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Er bestaan zowel hooggegiste als laaggegiste varianten.
 
De eerste stout werd gemaakt in Londen rond 1730. Lange tijd bleef het een Engelse bierstijl, met varianten als ‘Russian Imperial Stout’ en ‘Milk Stout’, ook wel ‘Sweet Stout’ genaamd. De bekendste stout wordt gemaakt door de Ierse brouwer Guinness. Dit type wordt ook wel ‘Bitter Stout’ of ‘Dry Stout’ genoemd.
 
Hopbittere bieren & IPA’s
Hop is het ingrediënt dat de bitterheid bepaalt. De soort en hoeveelheid van de gebruikte hop bepaalt hoe bitter het bier wordt en welke hoparoma’s het krijgt. Na het plukken en drogen bevat de hopbloem olie voor de geur en harsen voor de smaak. IPA, vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies waar bier met behulp van schepen naar toe werd gebracht. Door de lange reis was het gewone bier nauwelijks goed te houden. Nu wisten de Engelse brouwers dat, door meer hop toe te voegen en het alcoholgehalte te verhogen, het bier langer houdbaar bleef. Zo ontstond gedurende de 18e eeuw India Pale Ale.
 
Blond
Een blond is een bier van hoge gisting met een goudgele kleur en een alcoholpercentage tussen de 6% en 8%. De smaak van een blond bier is over het algemeen soepel. De lichte mouten hebben meestal niet zo’n uitgesproken smaak, zodat hop en gist de boventoon voeren. Met name Belgische blonde bieren kunnen door de gebruikte gisten een fruitig boeket hebben.
 
Sterk Blond
De toenemende vraag naar blond bier en de fascinatie van het publiek voor bier met veel alcohol leidde in België tot de creatie van zware blonde bieren. Het bekendste voorbeeld van deze stijl is wel de Duvel. In navolging van dit bier zijn veel andere sterke blonde bieren op de markt gebracht, die soms wel ‘Duvelse bieren’ worden genoemd. Hoewel kleur en schuimkraag duidelijk aan pils refereren, hebben deze bieren doorgaans wel een veel vollere smaak en worden ze door bierliefhebbers hoog gewaardeerd.
 
Tripel
Blonde bieren met 7,5 tot 9,5% alcohol. Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. De naam werd gebruikt in 1956 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle om hun sterkste bier een naam te geven. In navolging van de naam Dubbel (dubbel zoveel mout als het tafelbier) volgde Tripel, een bier gebrouwen met ongeveer drie maal zoveel mout als bier gedronken door de paters.
 
Dubbel/Bruin
De aanduiding Dubbel zien we het meest bij de Trappisten en de Abdij bieren. Oorspronkelijk een aanduiding voor het dubbel zoveel mout toevoegen als het Enkel (blond tafelbier 2,5 of 3,5% alc.). Hierdoor wordt het stamwortgehalte een keer zo hoog, waardoor er evenredig meer alcohol wordt gevormd tijdens de vergisting. Een Dubbel is altijd licht bruin tot donker en heeft een alcoholgehalte tussen de 6 tot 8%. Over het algemeen heeft een Dubbel een milde smaak wat zoetig met een lichte bitterheid en een romige schuimkraag.
 
Sterk Bruin
Een tussencategorie tussen de Dubbels en de Quadrupels. Donkere, bruine bieren variërend tussen de 7,5% en de 10% alcohol. Volsmakend en robuust door gebruik van licht en stevig gebrande moutsoorten met meestal een milde zoetheid en licht caramelbitter.
 
Quadrupel
Zware dubbels tussen 9 en 12% alcohol geïnspireerd door de Belgische Trappisten Brouwers. Quadrupel is een donker bier waarvan de kleur varieert van diep rood tot donker bruin. Het zijn stevige bieren met een rijke smaak van gebrande moutsoorten. Meestal zoetig met een licht caramel bittere smaak.
 
Artisanale Lambiek
Lambiek (of Lambic) is een streekbier uit de Zennevallei, waarin ook Brussel is gelegen en vooral uit het Pajottenland ten zuidwesten van Brussel. Kenmerkend voor dit bier is dat het door spontane gisting met wilden gisten uit de buitenlucht ontstaat. De naam Lambiek is een verbastering van de naam van de gemeente Lembeek ofwel afkomstig van de gelijkenis van de brouwketel met de almabiek van de jenverstokers.

G(u)euze is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude Lambieken en deze te laten hergisten op fles, soms nog jarenlang. Het mengen van die bieren wordt steken genoemd.
 
Kriek & fruitbieren
Fruitbieren kennen we in verschillende varianten. Ten eerste de klassieke Lambiek gerijpt op krieken (zure kersen). Deze hebben dezelfde herkomst als de traditionele Lambiekbieren en worden vernoemd onder de naam ‘Oude Kriek Lambic’. De commericiële varianten, zonder de term Oude, zijn veel zoeter.
 
Ten tweede de moderne fruitbieren. Deze zijn verkrijgbaar in vele variaties/smaken. De populairste op dit moment zijn Wittekerke Rosébier en Fruitsse van Liefmans. Liefmans Cuvée Brut is een fruitbier op basis van ‘Vlaams Bruin’.
 
Vlaams Bruin & Rood
Vlaams Oud Bruin/Rood is afkomstig uit Oudenaarde en omgeving in Oost-Vlaanderen en Roeselare in West-Vlaanderen. Hierdoor wordt ook wel een onderverdeling gemaakt in Vlaams bruin en Vlaams rood. Het betreft in het eerste geval een bovengistend bier dat rijpt in RVS vaten Vlaams bruin. In het tweede geval een bier dat rijpt op eikenhouten vaten en hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkrijgt. Hierdoor krijgt dit bier (Vlaams Rood) een licht zurige smaak.

Laatste nieuws

 1. Bierista: Een wereld vol speciaal Bier

  Bierista: Een wereld vol speciaal Bier

  Een aflevering van Bierista: Een wereld vol speciaal bier. Speciale aandacht voor de bieren van Schn…

  Lees verder
 2. Craft Brewers pas op uw tellen. Reus koopt Craft Brewers op met maar 1 doel

  Craft Brewers pas op uw tellen. Reus koopt Craft Brewers op met maar 1 doel

  Anheuser Busch Just Bought Its 3rd Craft Brewer in 5 Days Colorado-based Breckenridge Brewery is…

  Lees verder
 3. Brouwerijsector en horeca maken einde aan "wurgcontracten"

  Brouwerijsector en horeca maken einde aan "wurgcontracten"

  De brouwers, horeca-federaties en de Federatie van Belgische drankenhandelaars hebben vandaag een ge…

  Lees verder