Bier ImportBiercolumn: Zoveel soorten, zoveel smaken (deel 1)

16 januari 2018
https://bierimport.nl/wp-content/uploads/2018/01/Zoveel-soorten-smaken-liggend-1280x800.png

Graag vertel ik je in deze biercolumn meer over de verschillende soorten bier. Zoals je zult ontdekken, er is voor elk wat wils. Van zoetige en hoppige tot bittere en moutige biersmaak, van blonde tot donkerbruine bierkleur en van een alcoholpercentage van rond de 1% tot 10% of meer. Welk bier is jouw favoriet?

IPA

Een India Pale Ale (IPA) staat bekend om zijn uitgesproken bittere smaak dat bepaald wordt door de hoeveelheid hop die gebruikt wordt tijdens het brouwproces.

Kenmerken IPA

Kleur: blond- tot amberkleurig.
Alcoholpercentage: van 6 vol% tot 10 vol%.
Smaak: hoppig.

Donker bier

De kleur van donker bier varieert van lichtbruin tot diep donkerbruin. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7 vol% voor de lichte donkere bieren. Deze hebben meestal een lichte tot soms zoetige smaak en een licht bittere tot zoetige smaak in de afdronk. De zware donkere bieren hebben vaak een alcoholpercentage van 8 vol% en hoger. De meeste bieren van de biersoort ‘barley-wine’ (gerstewijn) en de zware donkere trappisten- en abdijbieren vallen in de laatste categorie.

Trappistenbier

Over trappistenbier doen nogal wat verwarrende verhalen de ronde. Maar al te vaak wordt dit bier onder dezelfde noemer gebracht als abdij- en/of kloosterbieren. Ook Nederland kent een Trappistenbrouwerij, namelijk ‘De Koningshoeven’ in Berkel-Enschot. De populariteit van trappistenbieren is ongekend.

Kenmerken Trappistenbier

Alcoholpercentage: de minst sterke bieren zijn de donkere bieren van 6,5 tot 7 vol%.

Abdij-/kloosterbier

Vele kloosterlingen brouwden in het verleden en ook nu nog bier. Aangezien deze kloosterlingen geen Trappisten zijn, draagt hun bier niet de naam Trappistenbier. Het verschil tussen trappisten- en abdijbier heeft vooral te maken met de historie van de kloosters, de traditie, de herkomst en de bescherming van de authenticiteit van deze bieren. Bekende abdijbieren zijn: Leffe, Affligem en Maredsous.

Radler bier

Radler bestaat voor de helft uit bier en de helft uit (citroen)limonade. De naam is afgeleid van Fahrradler, wat fietstoeristen betekent. Het is een licht alcoholhoudende bier (2 vol%) dat ook in een alcoholvrije variant verkrijgbaar is.

Alcoholarm en alcoholvrij bier

Deze biersoorten bevatten een alcoholpercentage tot 1,2 vol% en zijn in vele smaken te verkrijgen.
In deel 2 ga ik in op pilsner, witbier, fruitbier, amber, bockbier en blond bier.

Advies gewenst over bier? Neem gerust contact op. Wij adviseren je graag.

Bier Import